Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Vývoj mačiatka

Vývoj mačiatka

Mačiatko staré päť až desať dní

Približne v tomto období sa začínajú mačiatku otvárať oči. Dva až tri dni potrvá kým sa oči otvoria úplne. Dlhosrsté mačky potrebujú trošku viac času než sa ich oči otvoria úplne. Každe mačiatko nezávisle od druhu má modré oči.

Mačiatko v druhom až treťom týždni

Malé mačiatka začínajú počuť, cítiť a ich ušká začínajú byť vzpriamené. Farba očí sa začína meniť z modrej na skutočnú farbu. Táto zmena vačšinou prebieha v 12 týždni ale u niektorých plemien táto zmena môže nastať aj po roku života. Začína rast zúbkov. Mačiatko je dojčené matkou a v žiadnom prípade nepotrebuje dokrmovať. Mačiatko má byť krmené každe 4 hodiny vo dne i vnoci.

Mačiatko v treťom až štvrtom týždni

Mačičky sa začínajú viac hýbať, ikeď sú ešte nestabilné a často padajú sa snažia chodiť. Do štyroch týždnov sú závislé na svojej matke. Keď sa vzdialia od svojho pelechu ich matka príde za nimi a donese ich naspäť.

Mačiatko v štvrtom až piatom týždni

V tejto fáze rozvoja mačiatko začína hýbať chvostom. Po štvrtom týždni je vhodné začať podávať pevnú stravu vo forme naporcovaných, malých kúskoch.

Mačiatko v piatom až siedmom týždni

Mačiatka chodia všade za matkou, začínajú byť hravejšie. V tomto veku by ste mali začať učiť mačiatko chodiť na mačaciu toaletu.

Mačiatko v ôsmom týždni

Mačiatko by už malo vedeť používať mačaciu toaletu. Môžeme začať podávať normálnu pevnú stravu v intervale 3-4 krát za deň. V tomto období už môže mačiatko opustiť svoju matku.

Mačiatko po dvanástich mesiacoch

Z mačiatka sa stala dospelá mačka ktorá už dosiahla štandartnú veľkosť a môžeme začať krmiť s krmivom prípadne granulami pre dospelé mačky.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov