Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Kúpanie mačky, ako často kúpať mačku

Kúpanie mačky, ako často kúpať mačku

Ako často kúpať mačku ?

Niektoré mačky prekvapivo znesú kúpanie ale pre väčšinu mačiek je to hotová nočná mora. Majitelia mačiek sa často pýtajú ako často by mali kúpať svoje mačky. Neexistuje žiadny presný návod ako často by sa mali kúpať mačky. Niektoré mačky netreba kúpať vôbec.

Kedy treba mačku kúpať?

Keď má:

  • Mastnú srsť
  • Blchy a ich vajíčka v srsti
  • Zašpinenú, zablatenú srsť
  • Mačka zapácha

Šampón pre mačky

Mnoho mačiek sa dožíva mnoho rokov aj bez toho aby boli čo i len raz okúpané, ikeď mačka po kúpaní vonia a vyzerá lepšie. Kúpeľ pozitívne vplýva na zdravie mačky a odstraňuje parazity a blchy ktoré sa nachádzajú v srsti. Veľmi dôležité je aby ste používali správny šampón, nedoporučujeme používať šampóny pre ľudí keďže nemajú správnu hladinu pH. Detské šampóny sú priateľné keďže majú špeciálne zloženie. Ak chcete použiť šampón proti blchám pozrite si poriadne zloženie lebo môže byť toxický pre mačky a obzvlášť pre mačiatka. Uistite sa že šampón proti blchám je vhodný aj pre mačky a mačiatka. Pred samotným kúpaním by ste mali mačke ostrihať pazúriky, lebo sa môže mačka pri kúpaní naštvať a poškriabať Vás.

Návod ako okúpať mačku

  1. Na dno vaňe položte uterák alebo inú podložku aby sa mačka nešmýkala
  2. Použite sprchovú hlavicu
  3. Jemne navlhčite mačke srsť s vlažnou vodou. Jemne držte mačke zátylok
  4. Vmasírujte šampón do srsti
  5. Na čistenie tváre môžete použiť starú zubnú kefku. Pri kúpaní sa do očí nesmie dostať voda ani šamón
  6. Pár minút nechajte pôsobiť šampón
  7. Dôkladne opláchnite mačku vlažnou vodou a odstráňte všetok šampón
  8. Vyžmíkajte prebytočnú vodu zo srsti, nôh a chvosta
  9. Osušte mačku, môžete použiť fén ale nemôže fúkať veľmi horúci vzduch lebo môže mačke spôsobiť popáleniny. Pri sušení používajte hrebeň.

Pred kúpaním mačky Vám doporučujeme obliecť si zásteru alebo niečo podobné keďže je veľmi pravdepodobné že sa kúpanie mačke nebude veľmi páčiť. Zatvorte dvere do kúpeľne aby Vám neušla. Doporučujem Vám aby ste mačku nekúpali sami ale aby ste mali aj asistenta ktorý Vám v prípade potreby bude vedieť pomôcť.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov