Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Základy výživy šteňaťa psa

Základy výživy šteňaťa psa

Malé šteniatko je v hlbokej podstate rovnaké alebo veľmi podobné bábätku. Obe sú nevyhnutne závislé na svojich mamách, obe potrebujú zo začiatku prijímať ako stravu len mlieko, neskôr sa začne jedlo pomaličky, nenásilne obmieňať, až sa napokon mlieko úplne vylúči a obe prejdú na „normálnu“ stravu dospelých. Psie štence však potrebujú pozornosť a precízne zaobchádzanie, čo sa stravy a výchovy týka. Poradíme vám, že aké krmivo pre šteniatka zvoliť.
  Ak je so sukou všetko v poriadku a svoje šteniatka kojí, po troch týždňoch ich života by ste ich ako majitelia mali začať navyše prikrmovať stravou podobnou psiemu materskému mlieku. Stačí, ak mu trikrát do dňa budete podávať mlieko, presne tak, ako malému dieťaťu. Mlieko nesmie byť studené, no ani vriace a môžete mu doňho primiešať trochu medu. Aby ste tieto doplnky stravy šteňaťa obmieňali, urobte mu jemnú krupicovú kašu, ktorá nesmie v žiadnom prípade mať hrudky!

Krupicové kaše sa snažte robiť v takej miere, aby neboli príliš husté, no ani sa neliali a psa zasýtili. Obdobie prikrmovania mliekom a kašami by malo trvať približne do šiesteho až siedmeho mesiaca života šteniatka, potom môžete prejsť na druhú fázu. Myslite na to, že šteňa by malo jesť aj šesťkrát do dňa po menších porciách, a teda v druhej fáze môžete jedno jedlo do dňa zameniť za pomleté mäso. Postupne vyrovnávajte pomer kašovitého jedla s mäsovým, až do približne deviateho mesiaca šteniatka.

Po deviatom až dvanástom mesiaci života sa začína považovať šteňa za dospelého psa, kedy by malo prejsť na bežnú psiu stravu. Avšak, myslite na to, že nemôžete ísť naňho šokovou terapiou a rovno mu zmeniť celý jeho jedálniček. Postupne pridávajte varenú mäkkú zeleninu, cestoviny, ryžu, surové mäso i granule, no nesnažte sa ísť na tento prechod na normálnu stravu rýchlo, aby si pes zvykol a naučil sa jesť aj takéto jedlá.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov