Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Základné zásady výberu nového šteniatka

Základné zásady výberu nového šteniatka

Samotnému výberu šteniatka treba venovať mimoriadnu pozornosť. Uvedomte si, že nového člena rodiny si nevyberáte na "jedno použitie", ale budete s nim tráviť niekoľko nasledujúcich rokov.


Vždy sa viac tešíme ak je šteniatko veselé, zdravé a krásne, ako naopak. Žiaľ medzi "chovateľmi" je dosť takých, ktorí si chov psíkov zamenili, za výrobňu na peniaze! Nie je možné chovať veľké množstvá a zároveň im venovať dostatočnú opateru a lásku. Sami zistíte, koľko si vaše šteniatko vyžaduje starostlivosti. Doporučujem vyberať čistokrvné šteniatko s preukazom pôvodu (s PP). Vyhnete sa tak prekvapeniu a skúmaniu, čo Vám to vlastne z toho Yorkšíra, Bulteriéra, Baseta, Pudla..atď. vyrástlo. V preukaze pôvodu môžete vystopovať celú líniu predkov vášho nového miláčika. Možno teraz nechcete, ale v budúcnosti sa rozhodnete, že chcete psíka vystavovať, alebo sa len tak potešiť s jeho potomstvom bez toho, aby sa u nich prejavila nejaká genetická vada.

U chovateľa si treba všímať v akom prostredí psíci žijú. Ak sú chované v čistote, teple a pri dostatočnom svetle je to dobrý znak. Ak je to však niekde v chladnej tmavej pivnici treba pochybovať o chovaní z lásky k zvieratám.
Výberom priamo u chovateľa máte výhodu, pretože môžete vidieť matku a niekedy aj otca šteniatka. Z toho sa dá predpokladať, ako bude Váš rodinný príslušník vyzerať keď dospeje. Matka, ako aj šteniatka musia byť čisté a mať lesklú srsť. Nesmú mať výtok z očí, nosa, alebo uší, alebo nekoordinované pohyby(to platí pre staršie šteniatka, pretože k novonarodeným Vás zodpovedný chovateľ nepustí). Ušká by mali byť čisté, bez zápachu. Šteniatko pri odbere musí mať najmenej 6 týždňov, vtedy už sú dobre vidia a obratne sa pohybujú. Na normálne zatlieskanie by sa nemali schovávať. U psíkov v tomto veku už musia byť oba semeníky v miešku.
Pri preberaní šteniatka Vás zodpovedný chovateľ oboznámi z potrebnou starostlivosťou o neho čím a ako kŕmiť šteniatko a prípadne ktorými granulami ho kŕmili. Na cestu pribalí aj nejakú hračku, alebo kus látky. Vtedy je šteniatko spokojnejšie, pretože cíti pach matky. Dostanete aj pár kŕmnych dávok potravy na ktorú je zvyknuté.

Pozornosť je ná


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov