Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Prečo žerú mačky trávu ?

Prečo žerú mačky trávu ?

Túto otázku si kladú takmer všetci majitelia mačiek na ktorú nikto, vrátanie veterinárov nevie jasne odpovedať.

Avšak jedna vec je istá, pojedanie trávy je prirodzený pud pre domáce ale aj divoké mačky. Tráva nemá žiadnu nutričnú hodnotu a je dosť nestráviteľná pre mačky, kedže je zložená z vlákien a žalúdok mačky neobsahuje enzým potrebný na jej strávenie. Ale pomáha pri trávení tak že nestrávenú stravu prinúti k regurgitácií.

Divoké mačky konzumujú trávu

Divoké mačky pri pojedaní myší prežúvajú aj steblá trávy. Ulovenú myš prehltne v celku a akonáhle je mäso strávené, v žalúdku ostanú iba kosti a chlpy. Jedenie trávy vyvolá mačke zvracanie, toto je pravdepodobne bezpečnejšie pre mačku. Kedže ostré kosti putujúce črevami by mohli poškodiť črevá alebo by sa mohli zablokovoať.

Domáce mačky tiež konzumujú trávu

Domáce mačky, hlavne chované vo vnútri, nemajú možnosť tráviť živú korisť a ajtak pojedajú trávu. Mačací jazyk je vybavený maličkými háčikmi na ktoré sa mačke pri čistení zachytávajú chlpy a dostávajú sa do tráviaceho traktu. Chlpy nie sú stráviteľné a v žalúdku sa vytvorí guča chlpov. Pri pojedaní trávy sa vyvolá zvracanie a mačka vydávi túto guču chlpov. Pokiaľ by nedošlo k vyvracaniu chlpov bol by potrebný chirurgickýzákrok.
Nakoniec by som len dodal že mačky môžu trávu pojedať aj preto že im chutí.

Niektorý majitelia mačiek robia obrovskú chybu keď nedovolia svojej mačke jesť trávu kedže po zjedení im mačka zvracia. V obchodoch už začínajú ponúkať trávu v črepníkoch alebo len ako osivo. Vonkajšie mačky budú pravdepodobne pojedať trávu ktorú nájdu vonku, takže by ste sa mali uistiť že táto tráva neobsahuje žiadne pesticídy, ktoré by im mohli uškodiť. Pokiaľ mačka nemá žiadny prístup k tráve tak by sa mohla ulakomiť aj na Vaše izbové kvety. Toto može byť nebezpečné kedže niektoré izbové kvety sú jedovaté a toxické pre mačky.
Ak Vaša mačka sa začne prejedať s trávou odporúčame Vám aby ste navštívili veterinára!


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov