Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Rakovina u mačiek

Rakovina u mačiek

Rakovina, zákerná choroba ktorá trápi nielen ľudí ale aj mačky.

Čo spôsobuje rakovinu ?

Rakovina je nekontrolovateľný alebo chybný rast buniek spôsobený poškodením bunkovej DNA. Toto vedie k mutácií génov zodpovedných za produkciu proteínov, ktoré kontrolujú bunkové delenie. Niektoré z mutácií môžu byť spôsobené vírusmi. Napríklad vírus “mačacej leukémie” je príčinou rakoviny u mačiek, hoci nieje priamou príčinou lebo umožnuje rast rakoviny tým že ničí imunitný systém. Mačka môže aj zdediť gény po matke ktoré sú poškodené. Je známe že niektoré mutácie môžu byť spôsobené chemickými a fyzikálnymi faktormi tzv karcinogénov. Počas svojho života može byť mačka vystavené týmto látkam ktoré neskôr môžu spôsobiť rakovinu.

Príznaky rakoviny u mačiek

Rakovina môže postihnúť mačky v akomkoľvek veku, iked pravdepodobnejšie je ochorenie staršej mačky. Rakovina môže mať rôzne príznaky, v prvom štádiu si ani nemusíte všimnúť že vaša mačka dostala túto zákernú chorobu. Ako z prvých príznakov môžu byť: nepokojnosť, nechuť do jedla, nedostatok energie, strata na váhe. Príznaky sa líšia aj od typu rakoviny. Napríklad pri rakovine žalúdka alebo čriev ako príznaky môžu byť hnačka, zvracanie. Rakovina pľúc môže spôsobiť rýchle alebo ťažké dýchanie. Rakovina kostí može spôsobiť krívanie a strnulosť. Nehojace sa vredy a rany nachádzajúce sa na nose a ušiach môžu byť príznakmi rakoviny kože. Pokiaľ nahmatáte hrčku na svojej mačke doporučili by sme vyhľadať veterinára!

Treba si však uvedomiť že vyžšie uvedené príznaky nemusia byť príznakmi rakoviny ale môžu to byť iné menej nebezpečné ochorenia.
Šanca na úspešnú liečbu rakoviny je oveľa vyžšia ak je diagnostikovaná v rannom štádiu. Niektoré druhy rakoviny sú veľmi agresívne a ak dlho váhate že či navštíviť veterinára može byť už neskoro, preto ak máte staršiu mačku, častejšie kontrolujte či u nej nenahmatáte hrčku.

Ďalšie príznaky:

  • Abnormálne opuchy ktoré menia svoj tvar alebo sa zväčšujú
  • Nehojace sa vredy a rany
  • Úbytok hmotnosti
  • Mačka vyzerá ako keby trpela
  • Krvácanie z otvorov
  • Zápach z úst
  • ťažkosti pri prehĺtaní
  • Strata energie


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov