Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Ste pripravení s deťmi na príchod psíka?

Ste pripravení s deťmi na príchod psíka?

No nebude to úžasné? Prídete domov zo školy a váš nový pes bude stepovať za dverami, aby vás privítal s radosťou, ktorej nie je rovno. Alebo keď budete mať zlý deň, potichu príde ku vám, položí ňufák na stehno a pomalým vrtením chvostíka vás presvedčí o tom, že sú krajšie veci na svete, ako smútiť. Mať psíka je snom mnohých detí. Nakoniec takmer všetky svojich rodičov presvedčia. No to že môžete mať doma psíka ešte neznamená, že by ste ho mali mať.
Americká spoločnosť na prevenciu proti týraniu zvierat (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) vo svojich materiáloch tvrdí, že deti sú pripravené na staranie sa o psa alebo mačku až vo veku desať rokov. Lenže každé dieťa je individuálne. Ako by sme teda mali spoznať, kedy naša ratolesť už zvládne mať, starať sa o a zároveň vychovávať psíka tak, aby to neublížilo žiadnemu členovi rodiny a svorky?
Tu je desať znakov ako tip na analýzu, či ste pripravení domov doniesť nového psíka:
Sample ImageMáte čas. Deti, ktoré si plánujú kopec prázdninových aktivít alebo športovania by asi nemali dostať k tomu ešte aj psa. Pes potrebuje pozornosť a starostlivosť každý deň. Pes má svoje potreby a tie majú každodenný charakter. Navyše, psík si potrebuje zvyknúť na nový domov ako miesto aj ako „rodinu“. Preto je naozaj nevhodné psíka darovať deťom, ktoré po pár dňoch odídu na prázdniny inam, do tábora, či do zahraničia.

Máte šťastné rybičky. No nie doslova, ale je isté, že ak vaše ryby plávajú v špinavom a zanedbanom akváriu, len ťažko si nájdete čas na psa, ktorého „akvárium“ je oveľa väčšia časť vášho života. Pes potrebuje oveľa viac pozornosti ako napríklad rybičky alebo korytnačka, preto fakt, že sa dokážete postarať o iné zvieratá, napríklad aj mačku, je dobrým predpokladom, že to zvládnete aj u psa. U detí je obzvlášť dôležitým dôkazom, že chápu zodpovednosť starať sa o živého tvora.

Máte dostatok miesta. Tento bod nie je o tom, kam dať odpadkový koš. Deti, ktoré spolu so svojimi rodičmi bývajú v prenajatom dome môžu mať so svojim psíkom problémy, keď sa bude musieť rodina presťahovať na miesto, kde psíkov nepovolia. Čo sa potom stane so psíkom?

Musíte myslieť na všetko. Veľa detí je proste unesených z domácich zvieratiek, no nedokážu vnímať možné problémy. Takže pred tým, než dôjde k zakúpeniu, alebo ako sa tu pekne hovorí „k adopcii“, psíka, deti by sa mali opýtať: „Môžem veľkého psíka cvičiť každý deň?“ alebo „Nie je niekto z nás alergický na psiu srsť?“ či „Aké pravidlá bude mať náš psík doma?“. Zožeňte si odpovede ešte pred kúpou psa, rozhodujte sa naozaj na základe informácii, nie len nadšenia. Vedzte poriadne, do čoho idete.

Ste pripravení na rutinné aktivity? Psy (a samozrejme aj mačky) majú radi rutinu, pravidelnosť, režim. To znamená venčenie, kŕmenie, výcvik v rovnaký čas. Cítia sa tak bezpečnejšie. Takže deti si budú musieť nájsť a zvyknúť na rozvrh všetkých spomínaných aktivít. Po príchode do supermarketu už nebudete kupovať len cukríky, mlieko, chleba ale krmivo pre psov ako sú napríklad granule pre psy prípadne konzervy pre psov.

Ako psíčkarka „odjakživa“ si myslím, že dať dieťaťu psa je jeden z najúžasnejších momentov detstva, ako rodič si myslím, že je úžasné, ak s deťmi v rodine je aj živý tvor a môže to byť aj psík, no ako dnešný psíčkar si myslím, že je na mieste opatrnosť. Nejde len o psíkov, ktorí po neuváženom rozhodnutí skončia v útulkoch alebo len tak na ulici, ale nepáči sa mi ani pohľad na malé detí, ktoré na povrázku vlečú neposlušného a neukázneného psa krížom cez cestu nerešpektujúc to, že pes je malý, smädný a unavený. Nerozumejú mu. Mne je ľúto oboch, lebo obaja o čosi prichádzajú. Veď to len porovnajte s chlapcom preháňajúcim sa so svojim psíkom pomedzi agility prekážky alebo dievčatkom, ktoré práve vyhráva svoju prvú súťaž v junior handlingu.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov