Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Vakovlk tasmánsky ľudovo tasmánsky tiger

Vakovlk tasmánsky ľudovo tasmánsky tiger

Vakovlk tasmánsky

Vakovlk tasmánsky

Vakovlk tasmánsky

Dnes patrí už medzi vyhynuté zvieratá, ale ľudia a niektorí vedci stále veria, že ešte existuje. V roku 1934 v zajatí zahynul posledný známy jedinec tohto druhu. Ľudia ho v minulosti považovali za veľmú šelmu a tvrdili, že zabíja farmárom dobytok a tak sa začal lov na túto šelmu.

Domovom Tasmánskeho vakovlka bola nielen Tasmánia, ale aj Austrália. Fosílne nálezy však dokazujú, že ešte pred 3 000 rokmi žil aj na Novej Guinei. Živil sa hlavne klokanmi, ale aj plazmi a vtákmi. Svojím výzorom a chovaním sa podobal vlkovi, hoci s ním nemal nič Sample Imagespoločné. Telo totiž malo tvar vlka, ale chvost sa podobal na kengurí - pri koreni bol pomerne hrubý, ku koncu sa značne zužoval. Mal hnedožltú farbu a na zadnej časti chrbta mal čierne pásy. Tvárová časť bola bledá s bielymi fliačikmi okolo očí. Vysoký bol približne pol metra, hoci mal krátke nohy dokázal vyskočiť až do dvojmetrovej výšky. Na chodidlách mal „vankúšiky“ a stopy, ktoré zanechával, tvorili päťprstú stupaj.

Samice mali vak, v ktorom mali najviac 4 mláďatá. Vak bol v skutočnosti len kožný záhyb. Mláďatá ostali vo vaku približne tri mesiace, potom ich dala samica do nory. Brlohy si robil v dutinách spadnutých stromov alebo v nakopených skalách v mierne zvlnenej krajine, ktoré boli v blízkosti otvorených trávnatých oblastí.

Príčinou vyhynutia hlavne v Autrálii bolo privedenie Dingov do zeme. V Tasmánii to boli hlavne farmári, ktorí ho považovali za veľkého nepriateľa a zabijaka dobytka. No už v roku 1966 ochrancovia prírody vytvorili v juhozápadnej Tasmánii rezerváciu s veľkosťou Sample Image647000 ha, dúfajúc, že tie jedince, ktoré prežili, budú mať vhodný priestor k životu. K vyhynutiu vlka napomohli predovšetkým lov ako na škodnú zver, choroby prenesené z dobytka a tiež konkurencie psov, ktorí pricestovali spolu s Európanmi.

Dnes ľudia veria, že Tasmánsky vakovlk sa vráti preto, že sa podarilo získať jeho DNA a vedci sa snažia o jeho vyklonovanie. Nádejou je mláďa vakovlka uchované vo fľaši.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov