Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Kŕmenie psa - Ako správne kŕmiť psa

Kŕmenie psa - Ako správne kŕmiť psa

Pre udržanie čo najlepšieho zdravia vášho psa je dôležitý nielen výber správneho krmiva, ale aj samotné kŕmenie. Množstvo krmiva (denná dávka krmiva) a počet kŕmnych dávok za deň sa líši podľa veku, zdravotného stavu a povahy psa. Inak sa kŕmi šteniatko, inak dospelý pes a inak pes senior. Pri kŕmení je potrebné zohľadniť aj špecifické udalosti v živote psa ako príchod do nového domu, kastrácia, v prípade sučky aj gravidita a následné dojčenie šteniatok. Ako často je teda najlepšie kŕmiť psa a akú kŕmnu dávku zvoliť?

Na čo nezabudnúť pri kŕmení psa

  • Bez ohľadu na to, či psa kŕmite mokrým alebo suchým krmivom (granulami), mal by mať neustále k dispozícii misku s vodou. Tá by mala chvíľu odstáť, aby z nej vyprchal chlór a mala by mať izbovú teplotu.
  • Pri výpočte dennej dávky krmiva nezabudnite, že aj všetky maškrty sa počítajú do dennej dávky ako zdroj živín a kalórií. Maškrty by mali tvoriť maximálne 5 – 10% dennej dávky krmiva.

Ako kŕmiť psa po príchode do nového domu

Zaobstarali ste si nového psa? Či už ste sa rozhodli pre šteniatko alebo dospelého psa, zozačiatku ho musíte kŕmiť rovnakým krmivom ako jeho predchádzajúci majitelia – ak ide o psíka z útulku, snažte sa zistiť, čím ho kŕmili v útulku.

V prípade, že psa plánujete kŕmiť iným krmivom, než aké dostával predtým, navykajte ho naň postupne. Náhla zmena krmiva by mu spôsobila tráviace ťažkosti spojené s vracaním a hnačkami.

  • Počas prvého týždňa skúste nahradiť štvrtinu množstva pôvodného krmiva novým krmivom.
  • V druhom týždni nahraďte novým krmivom polovicu pôvodného krmiva.
  • V treťom týždni nahraďte tri štvrtiny objemu pôvodného krmiva tým novým.
  • Počas štvrtého týždňa by mal byť pes dostatočne navyknutý na to, aby mohol úplne prejsť na nové krmivo.

Ako kŕmiť šteniatko

Ak ste si zaobstarali šteniatko, ktoré by ešte malo piť materské mlieko, kŕmte ho mliekom pre šteniatka. Na granulované alebo konzervované krmivo by malo prejsť vo veku štyroch až šiestich týždňov. Šteniatku nedávajte krmivo pre dospelých psov, iba krmivo pre šteniatka, pretože krmivá pre dospelých psov neobsahujú všetky živiny potrebné pre vývin šteniatok.

Krmivá pre šteniatka sú rozdelené podľa veľkosti plemena. Veľkosť plemena je pri výbere krmiva dôležitá z hľadiska optimálneho pomeru živín potrebných pre zdravý rast šteniatka. Snažte sa preto odhadnúť veľkosť, ktorú šteniatko dosiahne v dospelosti, a to aj v prípade, že vlastníte šteniatko kríženca a nie ste si istí, aké veľké vyrastie. Najväčšie riziko nesprávneho vývinu hrozí šteniatkam veľkých plemien, preto, ak sa neviete rozhodnúť, či ide o stredné alebo veľké plemeno, zvoľte pre istotu krmivo pre veľké plemená.

Ako často kŕmiť šteniatko

Šteniatka majú v porovnaní s dospelými psami menší žalúdok a veľký výdaj energie, preto spočiatku potrebujú kŕmiť až 4-krát denne. Ako šteniatko rastie, dávky postupne redukujeme na 3- až 2-krát za deň.

Množstvo krmiva pre šteniatko

Bez ohľadu na množstvo dávok počas dňa, dodržiavajte odporúčanú dennú dávku objemu krmiva vzhľadom k veku a váhe šteniatka. Ak šteniatko nedostane dostatočné množstvo krmiva, môže trpieť deficitom živín. Nadmerný prísun krmiva u šteniatok zase spôsobuje obezitu a neúmerne rýchly rast, ktorý môže viesť k vývinovými poruchám kostí a kĺbov.

Ako kŕmiť dospelého psa

Na krmivo pre dospelých psov môžu šteniatka malých plemien prejsť približne od ôsmeho mesiaca, u stredných plemien sa odporúča počkať približne do dvanásteho mesiaca a u veľkých plemien, ktoré sa vyvíjajú najdlhšie, s prechodom čakáme až do osemnásteho mesiaca. Dospelého psa stačí kŕmiť raz alebo dvakrát denne.

Množstvo krmiva pre dospelého psa

Podobne ako pri kŕmení šteniatka, aj pri kŕmení dospelého psa sledujte množstvo krmiva, ktoré pes skonzumuje počas dňa. Okrem údajov na obale však treba zohľadniť aj ďalšie aspekty:

  • Aktívny pes bude potrebovať viac krmiva než ten, ktorý veľkú časť dňa oddychuje.
  • Po kastrácii domáci miláčikovia často priberú, predbežne im preto treba zredukovať dávku krmiva alebo zvoliť krmivo pre kastrovaných psov. Priberanie je v tomto prípade spôsobené hormonálnymi zmenami, ale aj zmenou životosprávy – po kastrácii ostanú zvieratá často pokojnejšie a neprejavujú teritoriálne správanie tak ako predtým.
  • Naopak, ak psa chováte celoročne vonku, na zimu bude potrebovať približne o 30% viac krmiva.
  • Najviac krmiva potrebujú gravidné a dojčiace sučky – aj niekoľkonásobok dennej dávky.

Ako často kŕmiť dospelého psa

  • Niektorým psom môžete pokojne nasypať granule do misky a nechať ich, aby z nich ujedali počas celého dňa. Práve tento spôsob kŕmenia je vhodný aj pre dojčiace sučky, ktoré na neustálu tvorbu mlieka potrebujú častý prísun potravy.
  • Ak však má váš pes problém s nadváhou a má neustálu chuť žrať, radšej rozdeľte jeho dennú dávku krmiva na dve časti a kŕmte ho ráno a večer.
  • Nechávanie krmiva v miske je neprípustné pre psov diabetikov a nie je vhodné ani vtedy, ak chováte viacerých psov naraz – môže sa stať, že ten s najväčším apetítom časť krmiva vyje aj z misiek ostatných psov.

Ako kŕmiť psa seniora

U starších psov je často potrebné zmeniť typ krmiva, dennú kŕmnu dávku alebo pridať k potrave vhodné výživové doplnky, napríklad na podporu zdravia kĺbov.

Psi veľkých plemien starnú skôr – známky staroby môžu prejavovať už od siedmich rokov veku, kým psi menších plemien začínajú prejavovať prvé známky starnutia často až vo svojich desiatich rokoch.

Ak pes ostáva naďalej vitálny a čulý ako predtým, nie je potrebné meniť mu krmivo na krmivo pre psov seniorov. Ak je však menej aktívnyviditeľne starne, je vhodné zmeniť pôvodné krmivo na krmivo pre starších psov, ktoré okrem iného obsahuje menej kalórií a proteínov.

U psov seniorov je dôležité zabezpečiť dostatočný prísun minerálov a vitamínov v potrave. Nielen im, ale aj zdravým dospelým psom sa občas oplatí dopĺňať živiny výživovými doplnkami pre psov.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov