Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Dentálna hygiena u mačiek

Dentálna hygiena u mačiek

Nepodceňujte stomatologické ochorenia, pretože často môžu byť príčinou ochorení Vášho zvieraťa.

Domáce mačky sú krmené domácou stravou ktorá je síce výživná a zdravá ale nevplýva pozitývne na zdarive zubov a ďasna. Ako výsledok sú nezdravé ďasná, pokazené zuby, infekcie a pod. Tomuto môžeme predísť vďaka pravideľným prehliadkam chrupu. Stačí pootvoriť ústa mačke (nieje to bolestivé pre mačku) a prezreť poriadne chrup. Dávajte si však pozor, lebo mačky majú veľmi ostré zuby a uhryznutie môže byť veľmi bolestivé a vyžaduje si ošetrenie u lekára. Pokiaľ mačka veľmi nespolupracuje a začína byť agresívna môže to znamenať že má problém so zubami, ďasnom. V tomto prípade doporučujeme navštíviť veterinára a podať anestetikum aby sa predišlo uhryznutiu a následne mačku vyšetriť.

Vyšetrenie chrupu mačky u Vás doma

Začnite hladkať mačku po hlave, jemne nadvihnite hornú peru čím odhalíte predne zuby a ďasno. Po vyšetrení hornej čeluste, jemne stlačíme dolnú čelusť nadol a prezreme poriadne aj spodné zuby a ďasná. Pokiaľ mačka sa nenechá vyšetriť tak musíte vyčkať na moment ked si mačka zývne a vtedy jej rýchlo prezrieme chrup.

Zdravé zuby u mačiek

Zdravé zuby by mali byť predovšetkým biele, ďasná ružové. Dych musí byť bez zápachu, jazyk by mal vyzerať zdravo

Príznaky nezdravých zubov, ďasien

Hlavným príznakom pri nezdravom chrupe mačiek je to keď mačka príde k myske, po krátkej chvíli prestane jesť a vráti sa spať do svojho pelechu.

Infekcia v ústach spôsobená pokazeným zubom, ochorenia ďasien
Zapáchajúci dych môže byť spôsobený infekcou alebo ochorením obličiek
Žlté zuby sú spôsobené nahromadeným zubným kameňom (minerálna soľ nahromadená okolo zubu)
Chýba zub, alebo sa kýve
Poškodený, zlomený zub
Viditelné kazy v zube
Namodralé ďasná spôsobené chudokrvnostou

Prevencia

Tvrdšia zložka stravy je tá, ktorá pomôže prečistiť zuby počas hryzenia a očisťuje zubný povlak. V dnešnej dobe aj niektorí výrobcovia granulovanej potravy pre mačky majú vo svojom sortimente výrobky, ktoré majú vhodnú štruktúru a môžu viesť k zníženej tvorbe zubného povlaku až o 30%. Čistenie zubov je tak isto dôležité u mačky ako aj u človeka. Netreba zanedbať pravidelné kontroly u veterinára. Veľa chorobných zmien na zuboch, ďasnách a sliznici dutiny ústnej môže mať trvalé následky a tak len včasné diagnostikovanie ochorenia vedie k úspešnému záveru liečby.
U veterinára by ste mali kontrolovať chrup Vášej mačky 2 – 3 krát ročne.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov