Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Výcvik Labradora

Výcvik Labradora

Labradorsky retriever

Labrador je plemeno psa, ktorý sa nevyznačuje agresivitou, ale skôr priateľskou povahou. Celkovo o možno označiť ako filantropa, pretože miluje deti a ľudí vo všeobecnosti. Veľmi dobre sa vychováva, patrí medzi inteligentné psy.
Jeho výchova nie je náročná, a preto si ho môže dovoliť vychovávať aj začiatočník. Je však potrebné, aby ho vychovával jeden človek, v prípade, ak ho kŕmia či cvičia viacerí, musia sa zhodnúť v niektorých veciach ako napríklad :

  • Kŕmiť psa v rovnakom čase
  • Musí mať dovolené a zakázané veci u každého rovnaké
  • Používať rovnaké povely a posunky pri výcviku

Najlepší efekt má výcvik, ak je toto plemeno cvičené formou hry. Takýto výcvik ho baví. Je to zároveň veľmi tvrdohlavý pes, a preto sa treba pridŕžať niekoľkých zásad:

  • Je potrebné, aby bol cvičiteľ láskavý, ale zároveň prísny
  • Labrador musí byť po každom výcviku a zároveň aj cviku pochválený
  • Psa netrestáme
  • Denne stačí 10 minút z výcviku
  • Pred výcvikom psa nekŕmime, pes následne pracuje za odmenu – jedlo (podľa toho aké krmivo labrador obľubuje)
  • Pri každom povele musíme povedať meno psa
  • Používame vždy rovnaké povely

Pes sa zo začiatku vždy učí najprv základné a zároveň najjednoduchšie povely, na ktoré následne staviame.

1.Povel „ku mne“

Odstúpime si od psa na dostatočnú vzdialenosť. Keď sme pripravený, zakričíme na psa, ktorý nám musí byť tvárou, menom a následne mu dáme pokyn „ku mne“. Naše ruky smerujú stále nadol. V prípade, že pes príde k nám, mal by si sadnúť pred nás. Ak tak nevykoná, pomôžeme mu. Následne musí byť pes vždy odmenený maškrtou.

2.Povel „sadni“

S vodítkom v ruke vedieme psa. Ak chceme ,aby si sadol, jemne mu rukou zatlačíme v panvovej oblasti kolenom alebo rukou, čím ho podporíme v sede. Následne povieme povel „sadni“. Potom nasleduje odmena.

3.Povel „ľahni“

Zoberieme psa na krátke vodítko. Vedieme ho pri ľavej nohe pravou rukou. Jemne pritlačíme na chrbát psa, čím ho podporíme, aby si ľahol a vydáme pokyn „ľahni“. Ak tak pes vykoná, následne ho odmeníme.

4. Povel „zostaň“

Stojíme čelom k psovi. Zdvihneme ruku dlaňou otočenú k psovi a dáme pokyn „zostaň“. Urobíme krok alebo dva smerom od psa. Ak sa vydá smerom k Vám, odpovedzte „nie, zostaň“ a skúšajte to znova. Aj keď sa psík zo začiatku trochu hýbe, musí nasledovať odmena.

Prečo odmeňovať psa pri každom cviku?

Výcvik psa funguje na základe podmieňovania. Ak niečo vykoná a my ho za to odmeníme, vie, že ak to urobí zas, znova bude odmenený. Odmena nefunguje len formou jedla, ale musí byť aj slovná, ako napríklad :

„To je ono“
„Dobrý psík“
„Poď ku mne“
„To je dobrý psík“

Na základe týchto odmien pes vie, že robí dobre . Dôležité je vždy sa so psom po výcviku pohral, aby nemal pocit , že len pracoval, ale lásku mu prejavíte najmä v hre.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov