Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Adopcie psov do zahraničia

Adopcie psov do zahraničia

V poslednom období som dostal niekoľko otázok ohľadne adopcie našich psov do zahraničia. Okrem toho, že sa pýtate aký je z toho finančný efekt, vaše otázky smerujú k tomu akú mám istotu, že tým zvieratkam v zahraničí bude dobre.

Najskôr odpoviem na tú prvú i keď by som nemusel. Finančný prínos pre útulok je veľmi zaujímavý. Za jedného psíka dostaneme od 100 do 200EUR. Na prvý pohľad veľmi lákavý biznis. Psi však musia byť sterilizovaní, zaočkovaní, začipovaní s platným medzinárodným pasom a samozrejme aj granule pre psov niečo stoja. Do zahraničia zvykneme ponúkať psov až po určitej lehote (min 100 dní), keď o ne nie je záujem na Slovensku. Kto má ako takú predstavu o cenách, tak si vyráta, že to až tak lukratívny „obchod“ nie je. Musím však priznať, že v konečnom dôsledku je to viac, ako keby sme psíka umiestnili do novej rodiny na Slovensku.

No a tá druhá otázka je pre mňa úplne zbytočná, ale odpoviem. Ani raz som nezapochyboval, že sa tie zvieratá dostanú do dobrých rúk. To sa o Slovensku povedať nedá. Takmer o každom psovi umiestnenom v zahraničí mám informácie a musím uznať, že veľmi potešia. Môžem s istotou povedať, že i keď našim zvieratám u nás v útulku nie je zle, to čo ich čaká v Nemecku, alebo Rakúsku je raj na zemi. Nechcem dráždiť ľudí zo sociálne slabších rodín, ale môžem s určitosťou povedať, že veľké percento detí na Slovensku nemá tak rozprávkový život ako naši psi. Keby to bolo v mojich silách, tak by som každého jedného nechceného psa zo Slovenska vyviezol von. Čo si budeme nahovárať. Psov z útulku na Slovensku chcú poväčšine ľudia, ktorí si nemôžu z finančných dôvodov kúpiť psa od množiteľov. Nechcem im siahať do svedomia, ale v niektorých prípadoch nemám z toho dobrý pocit. Žiaľ, realita je taká aká je a my sa musíme prispôsobiť. Určite je väčšine zvierat v novom domove dobre, pretože aj na Slovensku sú ľudia so širokým srdcom, ale koľko ich je takých čo to srdce nemajú na správnom mieste, radšej pomlčím.

Tu sa musím pristaviť a pripomenúť reláciu Črepiny. I keď bola spracovaná veľmi dôveryhodne a na profesionálnej úrovni, vyskytla sa jedna chybička krásy. Veronika Tóthová nevedela čo pre mňa Pusinky znamenajú a vyriekla vetu, ktorá rozprúdila priam hystériu medzi divákmi. Dostal som desiatky emailov a telefonátov so žiadosťou o adopciu Pusiniek. Niektorí s pochopením uznali, že sú moje, ale niektorí sa nevyhli rôznym invektívam a obviňovaniu, že som špekulant, ktorý chce na mopsíkoch zarobiť. Tých pár ľudí čo číta túto stránku sa možno diví, ale na Slovensku je niekoľko miliónov ľudí, ktorí pri pojme záchrana zvierat poznajú len pojem Sloboda zvierat. Musel som veľmi veľa ľuďom vysvetľovať, že sa nedovolali do Slobody zvierat, ale do Útulku v údolí. Niektorí sa mi vyhrážali, že sa budú na mňa sťažovať v Bratislave, keď som im Pusinky nechcel dať. Chcel by som poznať reakciu niekoho v Bratislave, keď si vypočul sťažnosť na moju osobu. Čo je zaujímavé, o Bernieho(slepý pes), ktorému bola venovaná takmer minúta, neprejavil záujem nikto. Už dávnejšie nezverejňujem v našej databáze čistokrvných psov. Dôvod je jednoduchý, veľmi veľa záujemcov o adopciu surfuje po internete a vyhľadáva len také jedince. Kto má vážny záujem o adopciu, tak musí vyberať srdcom a nie z rôznych iných pohnútok. Denne máme množstvo telefonátov a žasli by ste nad tým, aké plemená ľudia v útulkoch hľadajú. Pritom inzertné časopisy sú plné takých ponúk. Lenže to je za peniaze a v útulku je to takmer zadarmo.

Mňa naozaj nikto nepresvedčí, že miluje zvieratá len tým, že to dá na papier, alebo napíše email. O väčšine z vás si myslím svoje a je len na vás, aby ste ma presvedčili o opaku...


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov