Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Aké krmivo je vhodné pre vášho psa?

Aké krmivo je vhodné pre vášho psa?

Psíčkari, zamyslite sa nad tým, aké je náročné nutrične vyvážiť stravu určenú pre človeka. Poviete si, že veľmi náročné, a teda minimálne tak ťažké je naučiť sa vyvážiť stravu pre vášho štekajúceho kamaráta. U psov je možno tento stravovací proces ešte o niečo náročnejší, keďže psovi nevysvetlíte, že ten rožok, čo našiel v tráve nesmie zjesť, pretože výrobky z múky nepatria do jeho žalúdka. Avšak, ako správni milovníci svojich psov by ste mali stráviť čas a rozvrhnúť stravu pre psa racionálne.
Na začiatku plánovania vhodnej, vyváženej stravy pre psov je dôležité nastaviť stravovacie návyky psa na presný počet jedál denne. Do pol roka života psa, keď má ešte malý žalúdok, by malo zviera jesť približne trikrát do dňa, no môžete zvoliť aj viacero jedál, ale v menších porciách. Po šiestom mesiaci, kedy je žalúdok už zväčšený, by si mal pes navyknúť na dve jedlá denne, a to v zhruba rovnakom čase. Po deviatom mesiaci života psa, kedy je už považovaný za dospelého, by sa mala dávka jedla znížiť na jednu porciu denne. Samozrejme, túto porciu môžete rozdeliť na dve časti alebo pridať navyše jedno jedlo, no tak, aby sa pes neprežieral a nespôsobili ste mu obezitu.

Dajte na rady odborníkov

Granule pre psa by ste nemali kupovať unáhlene a bez rád, ale už pri narodení šteňaťa dať na odporúčanie veterinára, čo je pre danú rasu potrebné, dôležité a čo, naopak, úplne neprípustné, pretože on to vie určite lepšie ako čerstvý majiteľ psa. Nemali by ste krmivo kupovať podľa ceny, reklamy či dokonca obalu – to všetko je len súčasťou predajného marketingu a nie v záujme zdravej a vyváženej stravy psa. Každý pes, podľa spomínanej rasy, váhy a veku potrebuje iné živiny a prvky v jedle, čiže sa musia počas jeho života obmieňať. Potrava by mala obsahovať hlavne proteíny, ktoré napomáhajú rastu tkanív, nemali by chýbať ani sacharidy, zabezpečujúce zaplnenie čriev a mastné kyseliny, podporujúce zdravý lesk srsti. Pes však tak, ako človek, potrebuje mať vo svojej strave všetky potrebné živiny, ktoré napomáhajú jeho dlhému a zdravému životu. Psia strava, ak je vyvážená, by mala preto obsahovať aj bielkoviny, ktoré napomáhajú plniť úlohu dobre fungujúcej činnosti svalov a dodávajú psovi potrebnú energiu. Ak chcete, aby mal váš pes zdravé zažívanie, nenadúvalo ho, snažte sa mu dodať v potrave aj uhľohydráty, navyše ak chcete, aby mal zdravú kožu i srsť, pridávajte zdravé tuky (napríklad v zelenine, mäse).

Ak má váš pes problémy s trávením, svrbenie alebo červenanie môe to byť prejavom alergie na krmivo. Preto je potrebné siahnuť po hypoalergénnom krmive pre psov. Je potrebné zo stravy vylúčiť niektoré bielkoviny respektíve uhľohydráty. Najvhodejšie je krmiť psa doteraz nepodávaným zdrojom bielkovím. A to buď žiadnym alebo len občas vyskytujúcim sa zdrojom uhľohydrátov v krmive ktoré ste do teraz podávali.

Nešetrite na psej strave

Určite by ste nemali na potrave pre vášho štvornohého miláčika šetriť, pretože je zrejmé, že jeho zdravie je pre vás prvoradé. Pravidelne mu preto podávajte dostatok mäsa, ktoré pes nutne potrebuje, keďže je prirodzený mäsožravec. Nezabudnite, že najlepšie mäso podávané psovi je surové, pretože jeho varením by ste z neho odstránili potrebné živiny, minerály a taktiež i časť bielkovín. K mäsu by však mal pes dostať aj nádielku zeleniny, no tá je lepšia prevarená, nakoľko je viac šťavnatá a lepšie konzumovateľná. Pes potrebuje vo svojej vyváženej strave aj spomínané sacharidy, no v zdravej forme, takže by pravidelne určite nemal dostávať maškrty (na čokoládu zabudnite úplne, môžete mu ňou ublížiť, či dokonca ho aj zabiť!). Zvoľte radšej porciu uvarených cestovín, ktoré ale vôbec nesoľte, pretože soľ psovi spôsobuje nafúknutie žalúdka a nepríjemné bolesti. Myslite na to, čo svojmu psovi dávate do misky a zaujímajte sa o jeho potreby!


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov