Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Ako sa starať o šteniatko

Ako sa starať o šteniatko

Príchod šteňaťa resp. psa z útulku spraví poriadny rozruch dovtedy kľudného života všetkých príslušníkov rodiny. Najmä rodine, ktorá rieši tento problém prvý raz, nastanú starosti ako a kde psa ubytovať, ako a čím ho živiť, ako a kde s ním chodiť na prechádzky, či treba šteňa kúpať alebo nekúpať a pod. Začneme zháňať odbornú literatúru a od známych zbierať skúsenosti. Potom zistíme, že literatúra je od každého autora odlišná a skúsenosti má každý iné. Nastane otázka ako ďalej?



Prvý problém je s ubytovaním psa. To musíme vyriešiť ešte pred príchodom nového spoločníka. Kde je to len trochu možné, je nutné dať prednosť umiestneniu vonku v búde pred domom. Búda musí byť čistá, suchá a musí svojou veľkosťou zodpovedať danému plemenu. Okolo búdy oplotíme výbeh, v ktorom sa môže pes voľne pohybovať. V žiadnom prípade psa k búde nepriväzujeme. Výbeh udržujeme denne v čistote.

Ubytovanie psa v búde neznamená, že ho zavrieme do výbehu, občas mu prinesieme jedlo a viac sa o neho nebudeme starať. Každodenne mu poskytneme dostatočný pohyb a občas ho vezmeme do bytu, aby si zvykol na ľudskú spoločnosť. Tieto chvíle venujeme výchove a výcviku , ktorý je dôležitý pre ďalší psychický vývoj. Dostatok pohybu je dôležitý pre zdravý vývin svalstva, srdca a pľúc, spevňuje chrbát, kĺby a pes získava správne zauhlenie končatín. Pri pohybe treba dbať o to, aby sme psa zbytočne neprepínali, pretože môžeme spôsobiť opačný efekt.

Ak nemáme možnosť psa ubytovať vonku, pripravíme mu vhodné miesto v byte. Najlepšie bude nejaké odľahlé a kľudné miesto v predsieni alebo v kuchyni, na ktoré mu dáme podložku s vymeniteľným návlekom, kvôli hygiene. Miesto by nemalo byť v prievanovej zóne a taktiež príliš teplé, no malo by byť dobre izolované od chladnej podlahy. Mali by sme dôsledne trvať na tom, aby na tomto mieste pes trávil chvíle odpočinku. Ideálne by bolo, keby si miesto k odpočinku zviera vybralo samo.

Kŕmenie šteniatka

Kŕmeniu musíme najmä u šteňaťa venovať zvýšenú pozornosť. Strava musí byť pestrá, obsahujúca všetky potrebné látky pre zdravý vývin, čo znamená dostatok vitamínov a minerálnych látok . V žiadnom prípade by strava psa nemala byť totožná s našim jedálničkom. V dnešnej dobe je na trhu dostatočný výber psích konzerv resp. granulovaného krmiva.

Pes je mäsožravec, a preto v prípade prípravy stravy by malo byť základom krmiva varené mäso, doplnené striedavo ryžou, cestovinami, ovsenými vločkami, krúpami a vždy zeleninou. U šteniat mäso melieme a neskôr krájame na kocky. Občas dávame psovi zdravé hovädzie mäso v surovom stave. Ako prilepšenie dávame do krmiva surové vajcia, tvaroh, syry a mäkké teľacie kosti. V krmive by nemali byť zemiaky a kosti z hydiny a králika.. Mlieko zbytočne nepreceňujeme. V kŕmnej dávke psa má význam do veku troch mesiacov, potom stráca opodstatnenie a môže dokonca spôsobovať zažívacie ťažkosti. Stravu solíme len mierne a pridávame do nej minerálne prísady podľa návodu od výrobcov. Krmivo má byť teplé, vždy na čistej miske.

Šteňatá kŕmime trikrát až šesťkrát denne, s pribúdajúcim vekom dávky zvyšujeme a postupne prejdeme vo veku jedného roka na kŕmenie raz za deň /najlepšie večer/..

Odporúčaný počet krmení šteniatok

vek počet krmení denne
1-2 mesiace                5-6 krát
2-4 mesiace 4-5 krát
4-6 mesiacov 3-4 krát
6-12 mesiacov 2-3 krát
12-16 mesiacov 1-2 krát


K vode na pitie musí mať pes prístup nepretržite. Počas prijímania jedla ľuďmi má byť pes na svojom mieste. Predídeme tým nekontrolovateľnému kŕmeniu a nepríjemnému žobraniu pri stole. Po každom kŕmení šteňa, resp. psa vyvedieme von, aby si mohlo vykonať svoju potrebu. To mimochodom budeme robiť každú hodinu, neskôr každé dve hodiny, aby si šteňa zvyklo na dodržiavanie čistoty v byte. Táto námaha sa nám vyplatí, pretože sa nebudeme musieť na šteňa za nečistotu hnevať.

Pri každej príležitosti, keď psík spraví niečo dobré, napr. potrebu na vyčlenenom mieste, pribehne k nám na zavolanie a pod. ho veľa chválime, poprípade odmeníme pamlskom. Psík to rýchlo pochopí a začne rozlišovať medzi dobrým a zlým správaním.

V prvých dňoch po privedení psíka domov z útulku mu venujeme mimoriadnu pozornosť, aby sme spoznali jeho povahu a samozrejme, aby k nám psík priľnul.

Hygiena

Taktiež sa denne staráme o jeho telesnú hygienu /česanie, kontrola vonkajších parazitov, kožných ochorení a pod./. V súčasnej ponuke je dostatok kvalitných prípravkov na odstránenie parazitov. Pri väčšej invázii požiadame o pomoc príslušného veterinára. Rovnakú pozornosť venujeme aj búde, resp. pelechu v byte. Rovnako si všímame psie výkaly, či sa v nich nenachádzajú škrkavky a články pásomnice.

V každom prípade prevádzame raz za tri mesiace, minimálne raz za pol roka odčervenie.

Vakcinácia

Vakcínu treba opakovať raz za rok. V prípade šteňaťa, ktoré ešte nedovŕšilo pri prevzatí vek troch mesiacov, treba vakcínu opakovať podľa našich pokynov.

  vek ochorenie
1.vakcinácia        6-8 týždňov          psinka, parvoviróza, hepatitída, koronaviróza, lyryngotracheitída
2.vakcinácia 10-12 týždňov dtto + leptospiróza
3.vakcinácia 14-16 týždňov dtto + leptospiróza + besnota
4.vakcinácia v 1 roku viď 3.vakcinácia




Šteňa môžeme kúpať len vo výnimočných prípadoch a iba za predpokladu dôkladného vysušenia, aby neprechladlo. Pri kúpaní dbáme o to, aby sme psíkovi vodu neznechutili, ale naopak aby mal z kúpania a vody radosť. Po prepláchnutí srsti čistou vodou a dôkladnom osušení vytrieme tampónom oči a uši. Starostlivosť o kvalitu srsti je zvlášť potrebná u dlhosrstých psov. Šteňa má spočiatku tzv. šteňaciu srsť, ktorú postupne mení za normálnu srsť dospelého psa. Denným česaním túto výmenu nielen uľahčíme, ale masážou pokožky prispievame k správnemu vývinu srsti.

Ak spozorujeme neobvyklé zmeny v správaní psíka - neprejavuje hravosť, je malátny, smutný a pod. okamžite vyhľadáme veterinárneho lekára a psíka dáme vyšetriť. Niekedy tým predídeme vážnemu ochoreniu.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov