Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Bernský salašnícky pes ako kŕmiť, aké krmivo zvoliť?

Bernský salašnícky pes ako kŕmiť, aké krmivo zvoliť?

Bernský salašnícky pes pochádza zo Švajčiarska. Tamojším farmárom strážili a zaháňali dobytok vo vysokohorských oblastiach okolo Bernu. Je to starodávne plemeno, ktoré bolo históriou všestranne otestované a ovplyvnené k rozvoju viacerými smermi. Predpokladá sa, že sa vyvinulo krížením medzi psami typu molos alebo mastif, ktoré priniesli Rimania a švajčiarskymi farmárskymi psami z Álp.

Pokiaľ máte skúsenosti s chovom niektorého z veľkých plemien psov, výživa bernského salašníckeho psa Vám nebude robiť problém. Čím vyššiu priemernú váhu nadobúda plemeno v dospelosti, tým väčší dôraz treba klásť na vyvážené zastúpenie tukov, bielkovín a v neposlednom rade aj na pomer minerálov. Pokiaľ kupujete kvalitné granule priradené ku vekovej kategórii Vášho psa, zabezpečia mu potrebné hladiny všetkých dôležitých súčastí stravy.
Šteniatkam sa odporúča rozdelenie dennej dávky do viacerých porcií. Chovateľ Vás bude informovať, koľkokrát za deň zvyklo šteniatko žrať, aby ste vedeli, koľko porcií mu máte nachystať aj Vy doma. Postupne mu však z dávok uberajte, až ho budete nakoniec kŕmiť 2x denne. Dospelí psi veľkých plemien sa zvyknú kŕmiť dvakrát do dňa z toho dôvodu, aby sme predišli nafúknutiu a pretočeniu (dilatácii a torzii) žalúdka.
Veľkosť porcie záleží od výrobcu granúl, no môžete ju prispôsobiť aj aktívnosti Vášho psa. Pozor na prekrmovanie, a to predovšetkým v prípade menšieho množstva pohybu. Obezitou sa poškodzujú nie len vnútorné orgány ale aj kostrový systém. Okrem granúl je však viac než vhodné aj podávanie kĺbovej výživy, ktorá napomáha predísť alebo poprípade zmierniť vznik a dôsledky dysplázie kĺbov. Pokiaľ preferujete kŕmenie formou barfu, bernský salašnícky pes je vhodný pre tento typ stravy. Okrem krmiva potrebuje mať Váš psík vždy po ruke aj čerstvú vodu.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov