Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Kožné nádory u mačiek

Kožné nádory u mačiek

Kožné nádory majú najvačšie zastúpenie rakoviny u zvierat. Koža je najväčším orgánovým systémom ktorý je vystavená veľkému počtu karcinogénov, produkovaným životným prostredím. Novinkou ale pravdepodobne je, že väčšina kožných nádorov u mačky je malígnych (zhubných) v porovnaní so psami, u ktorých sú často benígne (nezhubné). Kožné nádory sa vyskytujú najčastejšie u starších mačiek, najväčšiu skupinu mačacích pacientov s rakovinou tvoria mačky vo veku nad 10 rokov.

Vzhľadom k tomu, že koža je dobre viditeľným orgánom, si najčastejšie nádor na Vašej mačičke všimnete práve vy a upozorníte naň svojho veterinára. Nenechajte sa však odbiť tým, že ju máte sledovať. Každá zmena si zaslúži vážnu pozornosť!

Najčastejšie kožné nádory u mačiek, v uvedenom poradí, sú: bazocelulárny karcinóm, spinocelulárny karcinóm a fibrosarkóm. Poďme si teda povedať niečo o každom z nich a tiež o tom, čo by ste mali spraviť, pokiaľ má vaša mačička na koži nejaké hrčky.

Fibrosarkóm

Fibrosarkóm môže tvoriť až 25 percent mačacích nádorov. Tieto nádory sa môžu vyskytovať u mačiek infikovaných leukémiou či zhubnými nádormi. I keď väčšina fibrosarkómov u starších mačiek nie je spojená so žiadnym z týchto vírusov.

Bazocelulárny karcinóm

Bazocelulárny karcinóm je nádor, ktorý vzniká z bazálnych buniek pokožky: folikul chlpov, potu alebo mazových žliaz. Najčastejšie sa vyskytuje na častiach kože, ktoré sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

Je to najčastejší kožný nádor, je obvykle benígny a málokedy metastázuje (šíri sa na iné miesta). Nádory tohto typu sa často odstraňujú chirurgicky.

Spinocelulárny karcinóm

Spinocelulárny karcinóm sa často vyskytuje na hlave a krku, predovšetkým okolo uší, nosu a očných viečok u mačiek, ktoré majú v týchto oblastiach nedostatok pigmentu. Je taktiež spôsobený slnečným žiarením. Je zaujímavé, že u siamských mačiek, ktoré majú nadbytok tvárovej pigmentácie, je menej pravdepodobné, aby trpela spinocelulárnym karcinómom.

Oblasť napadnutá spinocelulárnym karcinómom sčervená, má šupinatý vzhľad a začína napadať okolité tkaniny. Nejaký čas trvá, než sa začne nádor šíriť, ale ak sa tak stane, šíri sa do lymfatických uzlín, pľúc a kostí. Liečba mačky prebieha chirurgicky, radiačnou terapiou (ožarovanie) alebo kryoterapiou (liečebná metóda využívajúca veľmi nízke teploty na zničenie chorobných útvarov). Sú tu časté recidívy a môžu byť náročné na liečbu.

Tieto nádory sa u zvierat najčastejšie vyskytujú na končatinách. Môžu byť pomerne veľké. Zriedkavo metastázujú, ale problémom pri fibrosarkóme je, že sa opakovane vyskytujú na tom istom mieste. Musia byť ošetrené širokou, hlbokou a včasnou chirurgickou resekciou (vyrezaním), pretože tento nádor je schopný mikroskopicky nakaziť okolité tkaniny. Radiačná terapia (ožarovanie) je veľmi prospešná pri liečbe nie úplne odstránených nádorov.

Existujú aj iné kožné nádory u mačky, avšak tieto tri sú najčastejšie. Pokiaľ má vaša mačka na koži nejakú hrčku, vyhľadajte okamžite veterinárnu pomoc!


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov