Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Sterilizácia mačiek a kocúrov

Sterilizácia mačiek a kocúrov

Kastrácia kocúrov je vlastne odstránenie pohlavných orgánov z dôvodu zastavenia ich množenia. Kastrácia taktiež zastavuje produkciu hormónov ktoré vplývajú na sexuálne správanie mačiek. Katrácia mačky sa nazýva sterilizácia ktorá zahŕňa odstránenie oboch vaječníkov a maternice. Tento zákrok sa odborne nazýva ovariohysterektómia. Zákrok sa vykonáva v celkovej anestéze, cez rez v brušnej stene. Dôsledkom tohto zákroku je úplné a trvalé zastavenie pohlavného cyklu (fenka nehára, u mačiek vymizne ruja) a samica sa stáva neplodná. Ovariohysterektómia nijako neovplyvní správanie zvieraťa, ani neprináša iné negatívne dôsledky.

Prečo kastrovať mačky ?

Mačka je schopná reprodukcie už vo veku 6 mesiacov, niektoré môžu otehotnieť aj vo veku 4 mesiace. Mačka vrhne približne 3-6 mačiatok. Mačka menom Dusty z Texasu za svoj život porodila 420 mačiatok. Ked predpokladáme že každé jej mačiatko splodilo iba tri mačiatka za svoj život tak Dusty by mala cez 1200 potomkov. Plodnosť môže postupom času klesať ale reprodukcie bude schopná do konca svojho života. Napríklad mačka Litty v roku 1987 ked mala rovných 30 rokov porodila dve zdravé mačiatka. V samotnej Veľkej Británií žije vyže 2 500 000 túlavých mačiek, ktoré žijú na uliciach a znepríjemňujú život obyvateľom. V Amerike utratia milóny mačiek a nie preto že by boli choré, staré ale preto že nik one nemá záujem.

Keď sa mačky začnú hárať (obdobie “ruje”), začnú byť sexuálne aktívne čo je sprevádzané hlasným mňaukaním ktoré pripomína plač malého dieťaťa. Zároveň sa môže stať mačka agresívnou a začína si značkovať močom svoje územie. Mačky ktoré chováte doma môžu začať utekať preč z domu aby si našla svoju “lásku”.

Riziká nevykastrovania mačky

Najme pri starších mačkách ktoré niesu sterilizované sa zvýšuje riziko nádoru prsníka alebo sa môže vytvoriť infekcia v maternici.

Výhody kastrácie mačky

Po kastrácií je mačka pokojnejšia, láskavejšia, viac sa zaujíma o ľudí. Zníži sa jej agresivita, prestane Vám utekať zdomu a prestane si značkovať územie močom.

Ak vlastníte nevykastrovanú mačku doporučujeme Vám aby ste sa otom poradili so svojim veterinárom.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov