Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Vývoj plemena Yorkshire terrier

Vývoj plemena Yorkshire terrier

Za všeobecne uznaný počiatok vývoja plemena Yorkshire terrier sa považuje 19. storočie. Odborníci sa nevedia dohodnúť z akých plemien bol jorkšír vyšľachtený. Najčastejšie sa uvádzajú Skye teriér, Waterside teriér a už vyhynuté plemeno, Paisley teriér (Clydesdaleský teriér). Waterside terrier (vyšľachtený na brehoch kanálov) mal modro čiernu srsť s pálením na hlave a váhu okolo 9 kg. Skye terrier pochádza zo Škótska z ostrova Skye, kde okolo roku 1600 stroskotala loď a niekoľko psíkov maltézskeho pôvodu sa zachránilo. Pasley/Cyldesdale terrier (rozdielne názvy sú v dvoch územných chovoch podľa srsti)mal dlhú hladkú srsť a uši porastené dlhými chlpmi. Boli však väčší ako dnešný YT(zaužívaná skratka Yorkshire terrier). Ich hmotnosť bola asi 5 až 6 kilogramov.
Pioniersky Yorkshire terriers boli používaný na lovenie hlodavcov v domácnostiach a v baniach. Ich vlastnenie prostým ľudom Anglicka bolo bezproblémové, pretože podľa vtedy platného zákona spĺňali požiadavku na lovecký účel a výšku do 18 cm. V roku 1866 boli YT registrovaný v psom klube ako Broken Haired Scotch Terrier (oceľovo modrosrstý škótsky teriér) a tento názov bol zmenený až v roku 1874 na Yorkshire terrier podľa grófstva v Anglicku. Prvý Kennel Club (chovateľský) bol založený v Anglicku v roku 1873. Neskôr (1884) bol premenovaný na American Kennel Club (AKC).

Najstarším známym Broken Haired Scotch Terrier bol Huddersfield Ben. Žil v rokoch 1865 až 1871. Jeho chovateľom bol pán W. Eastwood z Huddersfieldu a majiteľkou bola pani M. A. Foster z Bradfordu.
Je považovaný za predchodcu YT. Bol predstavený v Manchestery (1869) a v prebehu 70-tych rokov bol ocenený ako šampión v chytaní potkanov. Prvý klub Yorkshire terrier bol založený v Anglicku v roku 1898. V roku 1956 bol Yorkshire terrier uznaný UKC (United Kennel Club) a v roku 1958 bol založený YTCA (Yorkshire terrier Club of America), ktorý bol uznaný ako materský klub AKC. Krmivo pre yorkshirskeho teriera je základom komfortu tohto psíka.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov