Využite 10% zľavu na všetok tovarZískať zľavu 10%

Tipy ako psíka zvyknúť na vašu kanceláriu

Tipy ako psíka zvyknúť na vašu kanceláriu

Najjednoduchšie je ho zvyknúť od šteňacieho veku, kedy sa všetko ľahko učí a všetkému kam ho beriete dôveruje. So staršími psami budete musieť zrejme odvyknúť niektoré v práci nežiadúce zlozvyky, ktoré vám doma nevadili.

Pripravte mu priestor – tak ako keď prichádza do vášho domova šteniatko a pripravujete mu jeho miesto – jeho pelech prípadne búdu, deku a iné jemu v budúcnosti dôverne známe veci, tak teraz to máte o to ľahšie, že stačí vziať jednu „jeho známu vec“, napríklad pelech na spanie a uložiť mu to dajme tomu k vašim nohám, no zároveň aby mal výhľad do priestoru. Inak sa bude ľakať každého cudzieho zvuku. Okrem toho, ešte pred príchodom psa do kancelárie by ste mali zabezpečiť bezpečnosť pre psa – t.j. žiadne ostré predmety v priestore, kam dočiahne, žiadne pozostatky jedla na nestabilných nábytkoch, voľne prístupné káble, či zásuvky 220V. Psy sú veľkí výmyselníci.

Nechajte ho oňuchať si „svoj“ nový prechodný „domov“ – koniec koncov, bude tam tráviť 8 hodín denne. Mal by poznať pach každej škulinky, aby ho niečo neprekvapilo.

Predovšetkým z vás musí cítiť, že toto nie je hra, či žiadne vzrušenie ani v dobrom ani v zlom ani keď papá granule pre psov. Čiže mu neberte do práce jeho naj hračku, ktorá v ňom zaručene vyvolá nechcenú aktivitu, radšej mu vezmite obhrýzaciu kosť, ktorú si môže potichučky hrýzť. Ak už je psík vzrušený, netreba ho hneď okrikovať, ako začne lietať po prvý raz po kancelárii. Nechajte ho a tvárte sa pokojne a prísne, rozhodne sa netešte jeho správaniu, lebo si to vyloží, že chcete aby aj nabudúce predviedol ródeo. Reč tela: založte ruky v bok, zamračte tvár a čo najviac sa predĺžte, aby ste mu ukázali kto je tu pánom a že jeho správanie je neželané, ale nebude ani potrestaný za prejav radosti a nadšenia. Psík si po čase uvedomí, že sa s ním nehráte a všimne si postoj a upokojí sa. Potom mu môžete vysvetliť tým vaším príkazom, kde je jeho miesto. Ukážte mu na pelech, na obhrýzaciu kosť a začnite pracovať. Po niekoľkých dňoch sa už pes nebude vzrušovať len čo vojdete do kancelárie, pretože bude vedieť, že nenasleduje žiadna hra.

Naučte psa „obedovať“ presne o určitom čase – váš obed bude jeho prechádzka a hra. Takto sa bude tešiť len keď vy budete chcieť a aj váš time manažment sa týmto zlepší.

Naučte ho zostať pokojne a na mieste ak príde cudzí človek – môžete trénovať priamo v akcii alebo doma (no doma asi nebudete mať ochotných cudzích ľudí na trénovanie a v práci tým prvé týždne budete desiť nezvyknutých ľudí na psa v kancli). Tento príkaz je priam nutné vycvičiť ak chcete psa v práci. Po vstupe človeka do kancelárie prikážte psovi „miesto“ a následne „zostaň“. Ak pritom breše, pridajte „ticho“ a za každú splnenú „úlohu“ ho odmeňte jeho obľúbenou maškrtou. Po nejakom čase (individuálne od psa a pána) to už ľahko splní za odmenu.

Naučte ho byť ticho pri telefonovaní – ak je pes ticho, nemáte problém, ale sú psy, ktorí si pravdepodobne brechaním vynucujú vašu pozornosť. „Ticho“ si môžete trénovať aj doma predtým ako ho začnete vodiť do práce. Ak počas telefonovania sedíte, psa vzruší len váš hlas. Všimnite si, či rozprávate veľmi hlasno, alebo počas telefonovania znervózniete. Váš pes to cíti. Skôr ako zdvihnete telefón, privolajte psa do náručia a potom zdvihnite a kľudne rozprávajte. Počas telefonovania ho hlaďte. Upokojíte sa obaja. Po telefonáte, keď bol ticho, ho odmeňte.

Ak je vašim zvykom počas telefonovania chodiť, prípadne aj gestikulovať, bude ťažšie naučiť ho aby zostal pokojný. No všetko je otázka zvyku a času. Keď budete trpezlivo trénovať doma, nie je dôvod aby sa to pes nenaučil. Pred tým ako zdvihnete slúchadlo, privolajte psa na miesto a dajte mu príkaz „zosťaň“ a „ticho“. Potom prijmite telefonát a sprvu sa len kľudne prechádzajte, neskôr pridajte zvuky od tichších po hlasnejšie a o niekoľko týždňov by si na „rituál“ mal pes navyknúť. Za každý pokrok psa odmeňte – výraznou pochvalou, pohladením a maškrtou.


Peter Nižnanský

Peter Nižnanský

Milovník psov a vášnivý chovateľ exotických pavúkov